söndag 26 april 2009

Svininflunsa och Fågelinfluensa=Pandemi

Fågelinfluensa blev till svininfluensa och nu riskerar vi en pandemi. En pandemi är när viruset sprider sig i länder och kontinenter.
Influensan i Mexico har snart tusen sjuka och av dem så har runt 7 % dött. Andelen som dör av antalet infekterade är viktigt. Just nu är det 7 % som har fått hjälp på sjukhus. Det som är oroväckande är att denna influensa nu både har gener från fågelinfluensa, svininfluensa och att dem smittar mellan människor. Om en influensa sprider sig i den männskliga populationen och sjukhusen kommer bli överfulla kommer dessa 7% växa till sig. Också ju längre en pandemi varar, dvs ju längre viruset finns i människorna så kommer den att mutera och hitta sätt att övervinna vårt immunförsvar. Då kan ännu fler av dem infekterade dö. 
Vanligtvis så är unga o gamla mest sårbara för dessa influensor men svininfluensa som spridit sig i Mexico. Kansas, Texas, Kalifornien och Nya Zeeland har angripit unga människor.
Risken finns att viruset muterar till att kunna angripa unga, vuxna o äldre. 

Ingen vill ha panik. Därför tiger Socialstyrelsen medans dem väntar på att WHO höjer varningen ännu mer. Men WHO vill inte höja varningen ännu mer för då tvingas länder till stora åtgärder.
Så just nu väntar alla på att läget skall förbättras eller försämmras innan man agerar.

Vad händer om?
Att börja fundera på svåra utmaningar som en global pandemi kan lätt leda till att paralyseras av storleken på problemet. Men det är inte anledning till att undvika o ställa sig frågan vad händer om pandemin kommer till Sverige. 

Har landet vaccination för befolkningen? 
Nej. Det finns en miljon doser inköpta o lagras ifall det skulle bryta ut en pandemi. Dessa vaccinationer räcker inte till för att vaccinera alla inom yrkesgrupperna som får landet o fungera ex sjukvårdspersonal, poliser, driftpersonal för el och vatten osv. 

Kan jag personligen förbereda mig inför en pandemi?
Ja. Det finns många sätt man kan förbereda sig inför större katastrofer som stör samhället. Samhället som ger oss mat, vatten o trygghet. Du kan inte vaccinera dig mot viruset, då vaccinationen inte sälj i Sverige samt att virusen muterar. 

Hur förbereder jag mig?
Man förberede sig mentalt, fysiskt och skaffar lite prylar.

Mentalt så säger man till sig självt att "Jag vill Leva" "Jag vill att min Familj skall leva".
Man tar alltså ansvar för sig själv o sina nära o kära och inte väntar på att samhället skall "rädda en". Det betyder att du också uppmärksammer dem risker som finns idag. Man letar själv upp information och väntar inte på att media skall "varna" eller informera. 

Fysiskt så håller man sin kropp i bästa form den kan vara i. Ät bättre än vad du gör nu. Få din kropp i form. När en katastrof kommer så klarar din kropp av att jobba hela dagen fysiskt, den hjälper dig att hålla tankarna i styr när din kropp inte klagar för att den inte fått sin lugna dag.



Prylar, ja nu går vi o shoppar.

Mat för en månad. Om man har mat i sitt hem för en månad så klara hushållet av många påfrestningar. Tänk att du inte behöver gå ut ur hemmet, då riskerar du inte att komma i kontakt med smittan.

Munskydd
Ficklampa, batterier.
Radio, batterier.
Ljus

Spel o lekar när man är instängd en längre tid så är det bra o kunna lekar som gör innevistelsen till en glad lek ;-) 


Smittskyddsinstitutet i Sverige

Global karta över pågående katastrofer från EU informationstjänst

Civilförsvarsförbundet har många bra tips på hur man gör sitt hem tryggare.
Dem ger kurser som hjälper i många olika situationer, vilse, strömavbrott. första hjälpen osv.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar