måndag 27 april 2009

Apoteket och influensan

Kom nyss hem från Apoteket med säcken full av läkemedel mot influensan.
Virus sprids på två sätt. Vi andas in dem och vi får dem på händerna o sedan när händerna rör vid mun, ögon, näsa så kommer viruset in i kroppen. När du måste ner på stan o du vill skydda dig mot svininfluensan finns lite hjälp medel.


Munskydd 
Dessa gröna eller blåa munskydd som kirurger använder vid operationer är det enklaste skyddet mot att andas in virusdroppar från dina medmänniskors hostande. 
Apoteket säljer 50-pack o det är nästa lika bra o köpa ett par förpackningar dem kommer gå åt.
När du tar på dig dem så fingrar man bara på remmarna som man knyter runt huvudet. Man rör inte själva filtret som sitter för munnen.
På ICA köpte jag munskydd menade för målare som inte vill andas in damm. Dessa fungerar också till nån grad. Har du inget annat val så fuktat tyg, scarf, eller dylikt kan hjälpa. 
Skall ner till Claes Ohlsson o kolla vilka alternativ som finns där



Alkogel 
På sjukhus och hos tandläkare ser du att dem tvättar händerna o sedan spritas dem med starksprit. Alkogel heter den som apoteket säljer. Sprita av händer efter att du tvättat dem så höjer du chancen att ta död på viruset. Alkogel finns ochså som mindre flaska som är bra o ha när man är på stan eller i bilen. Då man inte kan tvätta händerna ofta.

Sårtvätt
Kallas för savett i folkmun. Bra o ha i ryggsäcken, väskan när man vill tvätta händer men inte har tvål o vatten. 


Läkemedlen motverkar viruset på olika sätt. Tamiflu är det mest vanliga antivirala läkemedlet. Men om du inte kan få tag på Tamiflu så finns det lite alternativ. När vårt immunförsvar aktiveras så börjar det producera olika ämnen som stör virus eller bakterieinfektionen. 
En grupp av ämnen kallas för cytokines och dem försvårar virusets framfart. Men en del virus har en genetisk variation som gör att cytokines ämnena inte biter på viruset. Då svarar vår kropp genom att tillverka ännu mer ämnen och det kallas på engelska för "cytokine storm". Svininfluensas som sprider sig från Mexico, Usa till resten av världen sägs angripa den unga delen av befolkningen som vanligtvis klarar sig bäst från influensans värsta farsot, döden. Vanligtvis så är dem yngsta och dem äldsta som inte klarar av infektionen i kroppen. 
Influensa 1918 som angrep just dem yngre och många dog av cytokina stormen. Så om man får en sådan influensa bör man äta sådant som minskar den cytokina stormen. 

Antivirala och Cytokindämpande medel är 

Vitamin C
Vitamin D 
Vitamin E

Gurkmeja tillsammans med peppar
Johanessört 
Vitlök
Tranbärsaft
Färsk äpple saft
Grönt te
Resveratrol-På hälsokost butiker men ämnet finns i vindruvor,russin, vin, jordnötter.
Kattklo-hälsokostbutiker, nej det är inte riktiga kattklor från nåt häxrecept ;-)

Om man är smittad skall man se till och inte få i sig dem ämnen som ökar på den cytokona produktionen. 

Vid influensa, undvik 

Honung
Chocklad
Echinacea-Röd Solhatt
Spirulinaalger
Kimchi

Undvik även mat som ökar på flegma produktionen. Du kanske redan vet att mjölkprodukter gör att våra slemhinnor tillverkar mer slem. Har man ett virus i sig så förökar sig viruset slemmet. Så undvik mjölk och drick slemlösande hostmedicin. Undvik även bananer av samma anledning.


Information hämtad från och här finns även refenser till de vetenskapliga studier för varje produkt:



2 kommentarer:

  1. uj...
    Alltså... Svininfluensan har väl mest dödat unga och gamla?
    Och använder man inte alkogel till att ta död på bakterier?
    och SMI skriver:

    "All influensa, även svininfluensa, smittar via droppar från saliv, nysningar, hosta, etc. Virus kan även fastna på olika ytor. Smittan flyger inte långa vägar i luften utan det krävs nära kontakt med den smittade för att själv drabbas. Om du vill skydda dig från att smittas mot någon form av influensa eller från att smitta andra, bör du tänka på det här:

    Undvik nära kontakt med personer som du vet är sjuka.
    Om du själv är sjuk, håll lite avstånd till andra personer, för att undvika att de smittas.
    Om du är sjuk, stanna hemma från arbetet eller skolan och undvik att göra andra ärenden.
    Hosta eller nys i armvecket.
    Tvätta händerna med tvål ofta och noggrant, speciellt om du hostar och nyser.
    Använd gärna handsprit som komplement till handtvätt.
    Undvik att röra vid ögon, näsa och mun, så slipper du smittas om du råkat ta i något föremål som influensavirus nyligen fastnat på."

    Så, bra hygien kommer du nog långt på, speciellt då vi inte har några fall i Sverige...

    SvaraRadera
  2. Hej
    Jag har lite ny i bloggvärlden, visste inte om inläggen förren en vän uppmärksammade att jag inte svarar på inlägg.
    Ett par medier har rapporterat att i Mexico så har unga verkat mest utsatta här e "Most of those killed by the swine flu were young, healthy adults; something that alarms health officials. Other seasonal flus cause the deaths of infants and elderly, but pandemic flus often hit the young and healthy.

    http://www.transworldnews.com/NewsStory.aspx?id=85425&cat=11

    SvaraRadera